Munţii Făgăraşului, cea mai mare unitate alpină din ţară, se întind între defileul Oltului la vest şi masivul Piatra Craiului la est pe o distanţă aeriană de peste 70 km (I.Fratu, 1986). Parcurgerea crestei Făgăraşului într-un sens sau celălalt necesită 4-5 zile de efort intens şi vreme bună. Dincolo de performanţa sportivă, timpul petrecut vreme de câteva zile la peste 2.000 m oferă satisfacţii deosebite prin frumuseţea şi măreţia peisajului alpin. Ca în orice masiv, creasta este porţiunea cea mai umblată (şi, din păcate, cea mai expusă degradării) dar muntele ascunde multe locuri minunate la capătul unor poteci marcate sau nu.

Sperând în vreme bună, am ales să pornim de la vest la est pentru că porţiunea vestică a masivului ne era necunoscută (încă) şi doream să ne familiarizăm puţin cu ea. Matematic vorbind sunt două variante de acces dinspre vest, de la Valea Mărului sau Valea Fratelui, ambele marcate cu bandă roşie (făcând joncţiunea în zona vârfului Strâmbanu, cf. hărţii romania-natura.ro) şi având timpul de parcurs de cca. 6 ore până în zona Chica Pietrelor. Am preferat să pornim din Turnu Roşu, deşi e considerat acces pe partea de nord, întrucât urcuşul prin pădure e mai scurt până la Chica Pietrelor.

După o noapte pe tren, nedormită, am plecat din Turnu Roşu (13 august 2011) puţin după ora 4 dimineaţa la lumina frontalelor pe drumul forestier de pe Valea Satului către mănăstirea Turnu Roşu, cca. 4 km. Evident aici există şi apă, un izvor chiar sub troiţa de peste drum faţă de mănăstire. O scurtă pauză până se luminează bine de zi şi după ce vorbim puţin cu unul din cei doi fraţi vieţuitori la mănăstire şi vizităm bisericuţa, continuăm pe drumul forestier cale de cca. 1-2 km.

foto Marius

Întâlnim un prim stâlp indicator care ne anunţă că avem cca. 2,5 ore până la Chica Pietrelor dar ţinând cont că o noapte fără prea mult somn se resimte şi că pare să urmeze un urcuş destul de abrupt pe un picior împădurit, cu rucsacul plin, bănuiesc că vom avea nevoie de mai mult timp...

foto Marius

După cca. 45 minute ajungem într-un luminiş unde ne întâmpină un căţel al unui cuplu de tineri care campaseră aici. Indicatorul ne informează că mai sunt 2 ore până la Chica Pietrelor. Ne tragem puţin sufletul, împărţim o eugenie şi pornim mai departe.

foto Marius

Mai mergem cca. o oră prin pădure şi ne hotărâm ca în primul luminiş cu soare să facem o pauză să dormim puţin aşa că pe la 8:30 ne oprim şi ne întindem la soare. Între timp mai trec ceva turişti şi o turmă de oi ai cărei câini se postează în poziţia "cerşit" dar încă nu e vremea de masă...

foto Marius

După o oră de odihnă bine-meritată, mâncăm puţin şi pornim iar la drum. Prin luminişurile de pădure vedem în spate ţara Făgăraşului şi localităţile străbătute noaptea cu trenul dar e dificil să le identificăm precis.

foto Marius

În fine, la ora 11 ajungem într-o şa largă, luminată de soare dar bătută de vânt. Chica Pietrelor trebuie să fie vârful pe care-l avem în dreapta (culmea Strâmbanu - Chica Pietrelor).

foto Marius

Iarba mare unduie sub vântul destul de puternic iar norii se mişcă repede pe cer... să fie de bine sau nu ? Oricum, pentru o poză arată bine...

foto Marius

Ne protejăm puţin de vânt şi pornim mai departe. Conform celor citite până în şaua Suru avem cca. 3 ore de mers.

foto Marius

Începând din şaua de sub Chica Pietrelor suntem pe creastă. Vestea proastă e că spre est muntele este acoperit. De pe la 1.700-1.800 m e ceaţă.

foto Marius

Depăşim un vârf intermediar. Undeva din dreapta ar trebui să întâlnim la un moment dat o potecă marcată care vine dinspre şaua Prislop dar n-am sesizat-o, abia vedem poteca noastră.

foto Marius

După cca. 45 minute (socotind din şaua de sub Chica Pietrelor) poteca trece peste mai multe izvoare cu apă bună (sper). Trebuie să fim pe undeva prin zona vârfului Prislop, poteca mergând pe faţa de nord a muntelui cf. hărţii.

foto Marius

După încă 30 minute de la izvoare ajungem în zona vârfului Tătaru. Ştiind că marcajul este rar şi deviat pe faţa sudică a muntelui de data asta, ne orientăm cu atenţie pornind de la această momâie.

foto Marius

Unul din rarele momente când avem puţină vizibilitate. Ştim că în curând urmează să coborâm către şaua Apa Cumpănită (izvoare) dar mai mult decât atât nu ne putem orienta.

foto Marius

După şaua Apa Cumpănită începem să urcăm din nou, către 2.000 m, zona vârfului Moaşa. Între timp ar fi trebuit să vedem spre stânga o potecă de coborâre către refugiul Suru marcată cu triunghi albastru; n-am văzut-o. Probabil pe vreme bună este evidentă, acum nici vorbă.

foto Marius

Nişte tăuraşi ne-au tratat cu indiferenţă când am trecut pe lângă ei...
poate nici nu ne-au văzut bine pe ceaţa asta :-)

foto Marius

Zona pare interesantă, punctată de blocuri mari de piatră "feliată".

foto Marius

În cele din urmă ajungem în şaua Suru (2.110 m). Aici vedem cealaltă variantă de coborâre la refugiul Suru (triunghi roşu) care însă nu e o opţiune întrucât sunt peste 650 m diferenţă de altitudine. Am făcut ceva mai mult de 3,5 ore, fiind nevoiţi să ne oprim mai des decât în mod normal datorită oboselii. Din fericire vizibilitatea se ameliorează spectaculos.

foto Marius

Dincolo de căldarea Suru, vârful Budislavu. Poteca practic traversează "de-a coasta" până în şaua următoare, aici în ceaţă, şaua Roşiile, ocolind vârfurile Suru şi Capul Surului. Cu rucsacul în spate nu e acum momentul potrivit pentru explorare, mai ales că de partea cealaltă a crestei se menţine ceaţa.

foto Marius

Ceva mai de-aproape, vârful Budislavu (2.343 m) şi şaua Roşiile (2.159 m).

foto Marius

Vârful Budislavu, detaliu.

foto Marius

În şaua Roşiile ne mai tragem puţin sufletul căci urmează un urcuş de aproape 200 m iar pauzele sunt utile mai ales înainte de urcare. Între şaua Suru şi şaua Roşiile (cca. 30 minute) poteca traversează multe izvoare, se spune sezoniere; e posibil ca în verile secetoase să nu aibă apă.

foto Marius

Lăsăm un grup de cehi să ne depăşească să vedem cum reacţionează câinii. Întrucât doi dintre ei s-au aşezat chiar în potecă, îi latră pe fiecare în parte... în curând şi pe noi, fără că ciobanul să fie prea mirat "latră doar, nu muşcă"...

foto Marius

Dincolo de Budislavu întrevedem pentru prima dată complexul Ciortea - Capul Gemenilor - Grohotişu.

foto Marius

După urcuş urmează un coborâş până în şaua următoare (înainte de Vârtopu Roşu) dar deocamdată însă ne bucurăm de jocul de-a v-aţi ascunselea pe care-l face Ciortea.

foto Marius

Traversând muntele Budislavu pe faţa sudică ajungem să vedem lacul Budislavu, o alternativă de campare la lacul Avrig.

foto Marius

Ceaţa apare şi dispare într-un joc continuu.

foto Marius

Reuşim să vedem şi Portiţa Avrigului de unde vom coborî la lac dar mai avem o coastă de munte de traversat până acolo, la sud de Vârtopu Roşu.

foto Marius

Portiţa Avrigului între vârfurile Turnul Lacului şi Vârtopu Roşu. Am făcut până aici 2 ore din şaua Suru.

foto Marius

Căldarea şi lacul Avrig, un minunat loc de campare care însă poate fi aglomerat. Aici se poate ajunge şi de la cabana Bârcaciu pe poteca marcată cu punct albastru.

foto Marius

În cca. 30 minute coborâm la lac şi cu ultimele puteri căutăm un loc potrivit de cort. Preferăm un loc către punctul de vărsare al lacului ca să fim mai aproape de un loc bun unde să ne putem spăla. Nu obişnuim să facem asta în apa lacului, nici să ne îmbăiem deşi mulţi dintre cei prezenţi nu se sfiesc să se bălăcească în lac. Ceva mai târziu descoperim şi un pârâu în stânga potecii pe care am coborât; e de preferat să luăm apă de-aici pentru băut decât apa care se scurge din lac (mai ales că Moniq nu apreciază gustul de iod al soluţiei Lugol pe care o folosesc în astfel de cazuri).

foto Marius

Ceaţa continuă să-şi facă jocul până seara târziu...

Comentarii   

+3 # Florin Leahu 31-08-2012 20:27
salut! as dori si eu un sfat. crezi ca se poate face intr-o zi traseul (est-vest) de la lacul avrig pana la saua corbului (sub chica pietrelor) ? si as dori sa imi spui daca este loc bun de campat acolo si daca risc vreo intalnire nocturna cu mos martin. multumesc!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
-1 # Marius 02-09-2012 12:51
Noi am urcat de la T.Rosu pina la Avrig deci se poate ;-) si-n sens invers. Despre campare ce sa zic, n-as recomanda un loc izolat sau aproape de padure... Mai sigur cobori la T.Rosu sau spre V.Marului (Fratelui) dar nu stiu cum e marcajul pe-acolo (asta-i motivul pt care n-am urcat pe-acolo).
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
-1 # FLORIN LEAHU 04-09-2012 01:58
Citez pe Marius:
Despre campare ce sa zic, n-as recomanda un loc izolat sau aproape de padure...

Motivul pentru care intreb de campare este ca in ultima zi vrem sa prindem trenul de 12:05 de la turnu rosu si vreau ca in ultima noapte sa campam cat mai aproape de turnu rosu. daca nu recomanzi saua corbu ce crezi despre saua La Apa Cumpanita? am putea ajunge pana la 12 in turnu daca plecam de acolo la sase dimineata, tinand cont si de oboseala acumulata. multumiri.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
-2 # Marius 04-09-2012 18:58
Mie nu mi-a placut prea mult saua Apa Cumpanita, mai ales ca apa din izvoarele de-acolo nu mi s-a parut de incredere (turme de oi)... dar e o chestiune de gust. Eu am estimat in urcare 5-6:30 ore de la T.Rosu la Apa Cumpanita (dupa cum am scris in finalul povestirii) cu bagaj greu si dupa o noapte nedormita... asa ca in jos banuiesc ca se pot face 6 ore. N-am facut asta in coborare sa ma pot pronunta mai exact. Alt tren nu mai aveti ? La sfarsitul unei ture nu e prea placut sa alergi dupa tren.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Florin Leahu 04-09-2012 22:37
Ar mai fi un tren la 18:00 dar vreau sa il prind pe cel de 12:00 ca sa ajung in Brasov la 15:30. pe mine ma intereseaza daca se poate pune cortul acolo la apa cumpanita fara pericol de urs. si inca o rugaminte. noi am vrea sa evitam custura saratii dar si ocolirea de banda galbena. m-am gandit la traseul saua cleopatrei-cabana negoiu-muchia serbotei-serbota. stii cumva daca e ok poteca pe muchia serbotei? (de la cleopatra la cabana negoiu stiu cum e traseul)
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+1 # Marius 05-09-2012 14:53
Sincer n-am de unde sa stiu daca ursul va avea treaba prin saua La Apa Cumpanita cand veti dori voi sa stati acolo :sad: Cat despre ocolirea custurii Saratii coborand la cabana Negoiu mi se pare un ocol foaaaarte luuuung justificat doar daca vrei sa stai la cabana sau vrei sa faci muchia Serbotei in urcare (n-am facut-o asa ca nu stiu cum este).
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Florin Leahu 05-09-2012 18:26
Intr-adevar, o sa ramanem la negoiu o noapte. vom pierde o zi, dar scopul este sa ocolim custura (eu as vrea sa o fac, dar nu merg doar eu). iti multumesc mult pentru bunavointa si informatii.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Adrian 30-03-2013 21:13
Frumos traseu si luuung :)
Fotografii deosebite si informatii foarte utile.
Felicitari!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+1 # Csaba Papp 28-05-2013 12:56
Frumoasa si bogata relatare. Am citit cu placere. Pe 15 Iunie 2013 pregatesc traversarea crestei de la V-E (T.Rosu -> Rudarita). Pozele de aici sunt o excelenta documentatie.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Iza 10-07-2013 17:30
ffffffffff frumos. Chiar va apreciez. Vreau si eu sa urc macar pana la Negoiu sapt viitoare. Felicitari (mai ales pt faza cu stransul gunoaielor). Va imbratisez.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Sorin 14-08-2013 22:04
Superb, multumesc pentru fotografii si informatii, am de gand sa fac si eu tura aceasta undeva in jurul datei de 21-23 Aug. Prima zi cab. Balea - Vistea iar a doua zi, cu o urcare rapida pe Moldoveanu, spre Fereastra Mare a Sambetei - cabana Sambata. Stie cineva cum mai este la refugiul Vistea? Se poate campa/dormi in conditii cat de cat normale?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Marius 15-08-2013 11:19
Refugiul trebuie sa fie OK (desi n-am mai fost recent pe-acolo) e doar din piatra :-) ramane de vazut cum mai arata inauntru. Cat despre campare se poate oriunde aproape de refugiu sau mai bine, mai jos, spre Iezerul Triunghiular, mai aproape de o sursa de apa.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Sorin 16-08-2013 12:12
Multumesc Marius si zile senine!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Ilie Valentin Mihaita 11-03-2014 09:53
Felicitari, foarte frumos si va multumesc pentru toate informatiile utile pe care le-am gasit aici.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Gabi 05-06-2014 20:16
Minunat.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # mihai 12-06-2014 00:01
Buna,

mersi pt documentare. Voi merge si eu in iulie. As avea 2 intrebari: care au fost temperaturile in timpul noptilor? Cum v-ati organizat cu mancarea... se poate lua ceva pe traseu (ciobani, etc.)?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Marius 07-07-2014 12:18
Citez pe mihai:
... care au fost temperaturile in timpul noptilor?

Cand am fost noi a fost destul de cald, mai mult de un polar si-o haina de vant n-am folosit seara niciodata... dar trebuie sa ai si haine mai groase si de ploaie, chiar si vara se poate raci brusc si poate ninge...

Citez pe mihai:
... Cum v-ati organizat cu mancarea... se poate lua ceva pe traseu (ciobani, etc.)?

N-am folosit decat ce-am avut in rucsac; daca te abati de la creasta sunt si cabane la care gasesti mancare, mai ales in zona centrala a masivului.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # theunchiu2 13-03-2015 13:42
Felicitari, foarte frumoasa drumetia voastra, m-am bucurat foarte mult de poze, dar si mai mult de explicatiile tale.Pentru cineva care ara de gand sa faca creasta sunt foarte utile. Tot in aceeasi perioada am facut-o si eu, doar ca am plecat in data de 12 din Turnu Rosu. Mi-ar placea sa ne intalnim vreodata pe undeva pe acolo pe sus ! Drumuri cu soare va doresc !
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
-1 # Crina Stanciu 14-08-2015 22:14
Grozav articol, felicitari si multumiri pentru descrieri si imagini. Poteci cu soare sa aveti !
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+1 # Zina 23-12-2015 21:02
Multumesc pentru articol si fotografii! Am facut cindva traseul in sens invers, din Plaiul Foii in creasta si am coborit la cabana Bircaciu. Am dormit in refugiul vechi de la Curmatura Zirnei!! Formidabile fotografii, muntii se pare ca au ramas la fel de frumosi ca in 1987....
Numai bine!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Marius Claudiu 24-07-2016 22:10
Salut. Doresc sa fac traseul acesta saptamna viitoare. Mi-ar fi de ajutor daca mi-ai spune cate ore ai facut din Turnu Rosu pana la Avrig. Daca iti mai amintesti:). Eu nu pot ajunge in Turnu Rosu asa de dimineata si e esential sa imi planific ziua. Multumesc.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Marius 02-08-2016 14:14
Scuze pentru raspunsul tardiv... dar informatiile sunt prezente in ultima pagina din articol "Surse de apa, refugii, timpi de parcurs". De la T.Rosu la lacul Avrig cca. 10 ore. Drum bun!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+1 # Ileana Rus 23-08-2016 20:40
Nu doresc decât să vă mulțumesc pentru relatare și imaginile cu aceste minunății ale Naturii, atât de dragi mie. Tocmai m-am întors de la Bâlea Lac și sunt încă sub influența peisajelor alpine. Vă mulțumesc!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+2 # Clamba 03-10-2016 20:12
As avea si eu o intrebare. Sper ca mai verificati :) nu e graba. Ai cum sa imparti traseul in 7 zile? Nu pt impartire mai lejera. Intreb daca mai sunt puncte de vizitat pentru a lungi traseul.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+1 # Marius 13-10-2016 09:48
Poti sa lungesti sau sa scurtezi traseul de creasta cum doresti :-) Noi am stat o zi la Moldoveanu sa vizitam zona Moldoveanu - Galbena - Valea Rea (partea superioara), in afara traseului de creasta. Poti face astfel de incursiuni in multe locuri: Ciortea, Negoiu-Caltun, Balea-Capra, Podragu, Moldoveanu, Sambata, etc functie de zona care te intereseaza. Deasemenea te poti abate pe la cabane si atunci se poate lungi traseul. Fagarasul are multe de oferit si in afara crestei principale :-)
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Clamba 30-10-2016 10:25
Iti multumesc.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Ovidiu Petria 03-04-2017 15:43
Salut Marius, ati gasit pesterile de pe Ciortea - Capul Gemenilor?
Multumesc, Ovidiu
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Marius 25-04-2017 11:31
Nici n-am cautat ;-)
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Bogdan Costea 06-06-2017 18:56
Salut. Am si eu nevoie de un sfat. Am sa urc din Greblesti in Saua Apa Cumpanita cu bicicleta si as vrea sa cobor spre Turnu Rosu. As vrea sa stiu cum este poteca de sus spre manastirea Turnu Rosu. Pot merge cu bicicleta pe ea ? Sunt pregatit pentru portiuni de carat bicla in spate sau de mers la pas insa as vrea sa stiu daca vor fi doar portiuni sau tot drumul. Multumesc.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Marius 07-06-2017 09:15
Din ce mi-amintesc sunt portiuni de poteca pt picior, mai ales prin padure, nu stiu cat de mult se preteaza pt bicicleta dar poate mai intrebi pe cineva care-a fost mai recent ;-)
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+1 # Flavius 18-07-2017 20:27
Salut, dacă vrei cu bike-ul, coborârea de la Chica Pietrelor spre Mănăstire e superbă. Am fost in perioada 12-14 iulie 2017 în zonă.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Alina 27-08-2017 20:36
E foarte complet blogul! Si pozele sunt superbe! Am facut si eu traversarea si am vrut sa scriu in mare despre ce am avut cu noi si timpii de parcurs :) Am vrut sa scriu... in mare pentru ca ne-am intalnit doar cu straini care faceau toata traversarea... romanii faceau trasee mult mai scurte.

Am pus un link pe blogul meu catre articolul tau :D traversarea-muntilor-fagaras.b logspot.fr
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Marius 28-08-2017 08:24
Ma bucur daca ti-a fost de folos cu ceva descrierea noastra... chiar daca au trecut ani buni de-atunci :-)
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+1 # Gyozo Biro 15-02-2018 19:19
Salut, care este distanta Refugiul Portita Vistei - Cab. Valea Sambetei (ore)? Multumesc.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Marius 16-02-2018 09:37
La sf. articolului am facut o estimare a timpilor de parcurs destul de amanuntita ;-) In mod normal din Portita Vistei pina in Fereastra Mare a Sambetei faci cca 2.5 ore iar de-acolo pina la cabana cca 1 ora, poate ceva mai mult...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Bushcraftzoli 29-05-2018 23:22
Foarte frumos și eu mă pregătesc să parcurg creasta Făgărașului
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Stefan 01-08-2018 15:33
Crezi ca se poate face Balea Lac - Turnu Rosu intr-o zi? Dar in 2 daca campez la refugiu Scara?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Marius 01-08-2018 15:42
Pentru o zi e prea mult... doar daca iti place sa alergi pe munte :-) In 2 zile se poate face daca vremea e buna. Poti face o estimare folosind timpii de parcurs mentionati la sfarsitul articolului, chiar daca sensul de mers este opus.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Laur 30-08-2018 15:49
Salut! Nu am fost pe V.Rea. Deci se poate cobora din Piscul Rosu pe momai pana in obarsia cascadelor din V.Rea. Obarsia cascadelor este sub caldarea superioara unde este lacul triunghiular? De unde ati coborat catre locul de cort? Merci.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Marius 30-08-2018 17:40
Da, se poate cobori in caldarea superioara, pe alocuri sunt chiar poteci facute de animale. Pt cascadele de pe valea Rea, aflate mai jos, trebuie sa cobori pe poteca turistica; de altfel, le vezi mai bine in urcare. Locuri de cort gasesti coborand din saua Vistei catre lac, functie de inspiratia de moment :-)
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
A- A A+

Atenţie

Unele trasee montane descrise pe site sau prezente în albumele foto pot prezenta un risc important de accidentare gravă. Parcurgerea lor necesită o minimă pregătire tehnică prealabilă şi experienţă în mersul pe munte. Traseele montane pot suferi modificări în timp şi pot fi diferite faţă de cum sunt ele prezentate aici; autorul nu-şi poate asuma nicio răspundere dacă informațiile nu sunt exacte sau de actualitate. Folosirea oricăror informații prezentate aici se face integral pe propria răspundere. Autorul nu-şi poate asuma nicio răspundere pentru consecințele ce pot decurge din folosirea, în orice fel, a informaţiilor prezentate pe site.

Afișări articole
1962203

Floarea de Colț București
romania-natura.ro