O simplă căzătură sau un traumatism mai serios se poate întâmpla oricând. Dacă survine în vacanţă sau într-un loc unde accesul la medic nu este facil, este cu atât mai neplăcut. Există câteva remedii homeopate care ne pot ajuta în astfel de situaţii şi pe care este util să le avem la îndemână până ajungem la medic.

traumatism, prim ajutor, homeopatie, sănătate, vindecare, sector 3, Bucureşti, cabinet medical, cabinet homeopatie, consultaţii homeopatie, imunitate, vitalitate

Şocul din primele minute după accident, însoţit eventual de teamă accentuată chiar teroare (în cazul unui accident important), poate fi diminuat cu una-două doze de Aconitum 200 sau M (funcţie de intensitatea simptomelor).

Dacă un traumatism important (de exemplu într-un accident de maşină) duce la o stare de şoc, slăbiciune extremă, senzaţie accentuată de frig şi colaps, Carbo vegetabilis 200 sau M poate susţine organismul până la intervenţia medicală calificată.

Orice lovitură puternică este urmată de durere şi, eventual, vânătaie. Dacă a fost vorba de un obiect contondent sau de o căzătură pe o suprafaţă dură şi pielea este intactă (chiar dacă puţin traumatizată) şi durerea este intensă, Arnica este remediul necesar. Senzaţia caracteristică de durere este cea de lovitură, "ca şi cum ar fi bătut, lovit", iar mai târziu, ca stare generală, pacientul simte patul incomod, prea tare. Remediul promovează absorbţia hematomului şi susţine vindecarea mai rapidă a contuziei. Este indicat mai ales pentru lovituri (simple sau chiar fracturi) la nivelul membrelor sau capului. Putem folosi Arnica 30, administrat la 8 ore, câteva zile, cât timp este necesar sau, în cazul unui traumatism mai puternic, Arnica 200 sau M. Remediul este util şi pentru durerile sau simptomele care persistă timp îndelungat după un traumatism (dacă aceasta este cauza).

Pentru o lovitură uşoară fără dureri importante se poate folosi local o cremă cu Arnica.

După Arnica, util în faza acută a traumatismului, dacă hematomul şi senzaţia locală de disconfort (înţepeneală) persistă, remediul Sulphuric acid finalizează procesul de vindecare. Poate fi folosit, deasemenea, pentru sângerările intraoculare post-traumatice (Hamamelis).

Într-un traumatism intern în care sunt afectate organele din torace, abdomen sau pelvis, este indicat remediul Bellis perennis (mai degrabă decât Arnica), administrat la fel, repetat, până la o evaluare medicală.

Într-o contuzie toracică prin cădere de la înălţime sau cu un obiect contondent, cu afectarea plămânilor, eventual hemoptizie, Millefolium este remediul util ca prim-ajutor.

Arnica nu este indicat în leziunile deschise unde pielea este zdrobită / tăiată. Aici intervine Calendula, care are efect antiseptic şi antihemoragic folosit local (sub formă de tinctură, diluată cu apă) sau general (administrat ca remediu). Previne şi tratează infecţia locală.

În cazul unui traumatism al unei zone bogate în nervi (degete, limbă, dinţi, zona genitală, etc), Hypericum calmează durerile ascuţite, săgetătoare care iradiază de-a lungul filetelor nervoase. Este util pentru lovituri la nivelul coloanei sau căzături în coccis care zguduie întreaga coloană, pentru degetele zdrobite (Aristolochia clematis), în general pentru orice traumatism al nervilor.

Ca prim-ajutor pentru rănile prin înţepare care prezintă risc de tetanos, înainte de asistenţa medicală calificată, se pot folosi Hypericum şi Ledum. Ledum este indicat dacă durerile sunt ameliorate de aplicaţii reci ca gheaţa (chiar dacă zona afectată este ea însăşi rece la atingere) şi agravate de căldură şi aplicaţii calde.

Bryonia poate fi util dacă durerile post-traumatice sunt agravate la cea mai mică mişcare dar calmate la presiune puternică.

Ruta este indicat pentru loviturile care afectează în special periostul în zonele unde osul este mai expus şi neprotejat de muşchi, de exemplu tibia şi creasta iliacă; durerile sunt ascuţite sau arzătoare şi pot persista timp îndelungat.

Contuziile şi echimozele la nivelul membrelor inferioare în special cu senzaţia că zona lovită şi tumefiată stă să explodeze, fiind afectate mai ales venele, sunt ameliorate de remediul Hamamelis. Remediul este util şi pentru sângerările nazale post-traumatice persistente.

Symphitum poate fi folosit pentru o lovitură directă în globul ocular (de exemplu o creangă care te loveşte în ochi sau alt obiect contondent). Dacă este afectată semnificativ orbita cu echimoză în jurul ochiului ("ochi negru") şi mai puţin globul ocular în sine se poate folosi iniţial Arnica.

La Hepar echimozele sunt foarte dureroase la cea mai mică atingere, zona afectată este foarte sensibilă la frig şi există tendinţa la suprainfectare.

Induraţiile care pesistă timp îndelungat după o lovitură la sân sau testicol beneficiază de remediul Conium (chiar administrat târziu după traumatism).