Indicele de masă corporală (IMC) se calculează uşor împărţind greutatea (în kilograme) la pătratul înălțimii (în metri). Este folosit ca metodă rapidă de screening pentru a aprecia statusul ponderal. Poate fi un indicator util corelat cu riscul de apariţie a unor afecţiuni legate de greutatea crescută, de exemplu bolile cardiovasculare sau diabetul zaharat de tip 2.
IMC arată dacă ai o greutate în limite normale sau dincolo de acestea. Pentru adulţi valoarea este considerată normală între 18.5 şi 24.9 dar nu trebuie interpretată la modul absolut, ea este doar unul din indicatorii care evaluează greutatea corporală și sănătatea generală. De exemplu, un sportiv cu densitate osoasă mare şi masă musculară bine reprezentată poate avea un IMC peste 25 fără să fie considerat supraponderal sau obez.
Deasemenea, IMC nu poate aprecia direct grăsimea corporală şi nici distribuţia acesteia în corp (de exemplu grăsimea abdominală sau viscerală), factori importanţi în determinarea riscului pentru anumite boli cronice, dar pare să fie corelat cu alţi indicatori metabolici sau măsurători mai precise ale grăsimii corporale.
Astfel, pentru o evaluare completă a stării de sănătate, medicul generalist sau un specialist în nutriție folosesc şi alţi indicatori (de exemplu grosimea pliurilor cutanate) alături de evaluarea clinică şi analizele de laborator.
În sarcină IMC nu este relevant. La copii și adolescenți IMC trebuie corelat cu vârsta şi sexul. Rezultatele sunt exprimate în raport cu alți copii de aceeași vârstă şi sex, în percentile calculate pe baza graficelor de creștere. Obezitatea la copii poate avea efecte foarte serioase pentru sănătate.
La adulţi prin IMC putem să ne facem o idee generală destul de corectă despre greutatea corporală şi să apreciem dacă este cazul să intervenim în stilul de viaţă sau să apelăm la medic. Alimentaţia echilibrată, somnul, exerciţiile fizice regulate în aer liber, drumeţiile în natură, procesarea corectă a stresului emoţional, tratamentul homeopatic constituţional ajută la menţinerea sănătăţii.