Evaluare utilizator: 4 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivă
 

Practica homeopatiei se sprijina pe legi care, desi enuntate cu aproape 200 de ani în urma, ramân valabile, asa cum si legea atractiei gravitationale, de exemplu, nu se schimba în ciuda evolutiei stiintei de la Newton încoace. Constantine Hering, unul din marii homeopati din sec. XIX, a fost si ramâne o figura importanta în homeopatie, unul din parintii fondatatori în homeopatia clasica. Proving-ul la Lachesis, unul din cele mai importante remedii de origine animala din materia medica homeopatica si legea directiei vindecarii sunt, poate, cele mai cunoscute contributii ale sale la dezvoltarea homeopatiei... dar nu singurele.

Aceasta lege este cu atât mai importanta cu cât se aplica oricarei metode terapeutice. Este importanta nu numai disparitia simptomelor suparatoare pentru pacient dar si ordinea în care se face... pentru ca nu întotdeauna simpla ameliorare / disparitie a unor simptome înseamna vindecare.

Pe scurt, aceasta lege spune ca remiterea simptomelor trebuie sa se faca:

1. din interior catre exterior, de la organele mai importante catre organele mai putin importante (pentru supravietuirea individului). Asta înseamna ca mai întâi trebuie vindecate problemele care tin de organele vitale interne - creier, inima, ficat, plamâni, rinichi, etc. - si apoi organele "periferice" ale corpului - oasele, muschii, pielea, mucoasele. Medicul trebuie sa tina cont de aceasta ierarhie pentru ca o zona mica de ischemie la nivelul cordului poate avea efecte devastatoare asupra pacientului pe când la nivel muscular sau cutanat poate trece fara sa fie observata. Daca un pacient are acuze cardiace si dupa un tratament oarecare aceste simptome dispar dar dupa un timp apar simptome la nivelul articulatiilor, de exemplu niste dureri reumatice, evolutia pe ansamblu este buna pentru ca centrul de greutate al patologiei s-a mutat de la inima la articulatii. Sigur, conteaza si intensitatea simptomelor si gradul de invaliditate pe care îl induc pacientului pentru ca o artrita reumatoida severa poate fi mai grava si mai invalidanta decât o cardiopatie ischemica usoara... dar ideea generala este ca inima este mai vitala pentru supravietuire decât articulatiile. Invers, daca patologia avanseaza de la piele sau articulatii la plamâni sau inima, este o agravare si o deterioare generala a starii de sanatate si daca are loc în urma unui tratament, oricare ar fi el, este o supresie, nu o vindecare.

2. de sus în jos, ceea ce exprima, mai mult sau mai putin, aceeasi idee. În cazul unei eruptii cutanate se poate verifica foarte usor daca disparitia eruptiei se face în directia corecta, curativa sau este, poate, vorba de o supresie care, mai devreme sau mai târziu, va fi urmata de aparitia altor probleme. Daca eruptia dispare mai întâi la nivelul corpului si capului si persista o perioada la extremitati, directia este corecta. Daca însa dispare la nivelul mâinilor si apare pe piept sau pe fata, se ridica deja un semn de întrebare legat de eficacitatea tratamentului, fie ca este un remediu homeopatic (incorect), fie alta terapie. Si aici intervine observatia de bun simt ca medicul trebuie sa tina cont si de intensitatea eruptiei: daca o eczema urâta se vindeca la mâini dar reapare o forma foarte usoara pe piept, este de presupus ca reactia fortei vitale este corecta.

3. în ordinea inversa aparitiei lor. Primele simptome care dispar trebuie sa fie cele mai recente, simptomele mai vechi, poate de ani de zile, având nevoie de mai mult timp pentru a fi eliminate. Vindecarea se produce astfel în ordine inversa aparitiei problemelor. Este important de stiut ca daca este vorba de un proces curativ este posibil ca pe parcursul tratamentului sa reapara simptome din trecut (sau echivalente ale lor), simptome care nu au fost vindecate la vremea lor ci doar "mascate" într-un fel sau altul de un alt tratament. Daca forta vitala reuseste sa exprime din nou aceste simptome este un semn bun ca directia în care merge tratamentul este cea corecta. Este ca si cum forta vitala si-ar "reaminti" perturbarile suferite în trecut pâna în punctul initial care a declansat tot lantul de evenimente. Asta nu înseamna ca daca pacientul a avut ulcer în tinerete acum o sa se redeschida ulceratia gastrica dar foarte probabil vor reveni niste dureri asemanatoare celor pe care le-a avut cu ani în urma. Aceste dureri trec de la sine, este doar o reactie temporara, o "suferinta necesara" pentru ca organismul sa poata face un salt, sa treaca pe un nivel mai bun de sanatate. În acest context este de bun augur reaparitia unor eruptii, negi, secretii (nazale, genitale), etc. pe care pacientul le-a avut în antecedente; reaparitia lor amelioreaza dramatic simptomele prezente si este însotita de o stare generala de bine, semne importante ca este vorba de un proces curativ.

Cunoscând aceste lucruri generale putem aprecia daca simpla disparitie a unei eczeme sau a unor dureri reumatice este un lucru bun sau nu... ramâne de vazut ce se întâmpla dupa aceea. Legatura cauzala între evenimente chiar îndepartate în timp este de multe ori ignorata dar asta nu înseamna ca ea nu exista. De aceea interviul cu pacientul trebuie sa fie amanuntit, presarat de multe ori cu întrebari aparent de neînteles sau fara legatura cu problema de care se plânge el în prezent. Dar tot ce tine organismul sau, trecut sau prezent, este important si daca, mergând înapoi în timp, putem gasi cauza initiala de la care a pornit lantul de evenimente care a dus la starea actuala, avem sanse mai mari sa gasim remediul care poate initia cu adevarat procesul de vindecare.

A- A A+

 

Informaţiile despre homeopatie prezente pe site au rol informativ general şi nu se raportează la cazuri particulare. Ele nu sunt în mod obligatoriu atotcuprinzătoare, detaliate sau permanent actualizate. Ele nu pot să înlocuiască sfatul calificat al unui medic şi nu sunt destinate auto-tratamentului.

 

HomeoQuest Community
(software de homeopatie gratuit)

Afișări articole
1559678