Bromium, brom (element chimic)
(brom)
(Materia Medica, W.Boericke)

Remediul are efect în special asupra simptomelor respiratorii, mai ales la nivelul laringelui şi traheei. Este indicat mai ales pentru copii scrofuloşi * cu ganglioni măriţi în volum. Tipul blond. Glande parotide şi tiroidă mărite în volum. Tendinţă către paroxisme spastice. Oreion pe partea stângă. Senzaţie de sufocare; secreţii excoriante, transpiraţie abundentă şi slăbiciune accentuată. Afecţiuni care apar dacă se supra-încălzeşte. Ganglionii au tendinţa să devină infiltraţi, duri dar rareori supurează.

Bromine, homeopatie, sănătate, vindecare, cabinet medical, cabinet homeopatie, imunitate, vitalitate

Foto wikipedia

Mental. Are iluzia că persoane ciudate privesc peste umărul lui şi că va vedea pe cineva dacă se întoarce. Certăreţ.

Cap. Migrenă pe partea stângă; agravată dacă se apleacă, mai ales după ce bea lapte. Durere de cap; agravată de căldura soarelui şi mişcarea rapidă. Dureri ascuţite prin ochi. Ameţit când traversează un curs de apă.

Nas. Coriză, cu durere corozivă a nasului. Nas înfundat pe partea dreaptă. Presiune la rădăcina nasului. Gâdilitură, usturime, senzaţie ca de pânză de păianjen. Mişcări ale aripilor nasului (Lycopodium). Sângerarea nazală ameliorează simptomele de la nivelul pieptului.

Gât. Simte gâtul ca o rană, seara, cu răguşeală. Amigdalele sunt dureroase când înghite, de culoarea roşu-închis, cu vase de sânge vizibile ca o reţea. Gâdilitură în trahee când inspiră. Răguşeală după ce este supra-încălzit.

Stomac şi abdomen. Arsură intensă de la limbă până la stomac. Presiune ca şi cum ar avea o piatră. Durere de stomac; ameliorată dacă mănâncă. Distensie accentuată a abdomenului. Hemoroizi dureroşi, cu scaune negricioase.

Aparat respirator. Tuse convulsivă (se administrează cu consecvenţă cca 10 zile). Tuse uscată, cu răguşeală şi durere arzătoare în spatele sternului. Tuse spastică, cu mucus care hârâie în laringe; sufocantă. Răguşeală. Crup după ce simptomele febrile trec. Respiraţie greoaie şi dureroasă. Crampe violente în piept. Durerile de piept iradiază în sus. Senzaţie de rece când inspiră. Tuşeşte la fiecare inspiraţie. Difterie laringiană, membranele apar în laringe şi se extind în sus. Constricţie spastică. Astm, dificultate în inspir (Chlorum în expir). Ameliorat la mare; marinarii sunt afectaţi când vin la ţărm. Hipertrofie a inimii la atleţi (Rhus toxicodendron). Bronşită fibrinoasă, dispnee accentuată. Simte că are bronhiile umplute cu fum.

Organe genitale masculine. Testicule mărite în volum. Indurate, cu dureri agravate de cea mai mică zdruncinătură.

Organe genitale feminine. Ovare mărite în volum. Menstrele vin prea devreme; foarte abundente, cu resturi membranoase. Tristeţe înainte de menstruaţie. Tumori la nivelul sânilor, cu dureri înţepătoare; mai ales pe partea stângă. Dureri înţepătoare din sâni către axile. Dureri ascuţite săgetătoare în sânul stâng, agravate la presiune.

Somn. Plin de vise şi angoase; zvâcnituri şi tresăriri în somn, plin de fantezii şi iluzii; adoarme greu seara, se trezeşte greu dimineaţa; tremor şi slăbiciune la trezire.

Piele. Acnee, coşuri, pustule. Furuncule pe braţe şi faţă. Ganglioni induraţi; mai ales la nivelul mandibulei şi gâtului. Guşă dură (Spongia). Gangrenă.

Modalităţi. Agravat de seara până la miezul nopţii, când stă într-o cameră caldă, în vreme umedă, când se odihneşte, când se întinde pe stânga. Ameliorat de mişcare, exerciţiu, la mare.

Relaţii. Antidot: Ammonium carbonicum, Camphor. Sarea inhibă efectul remediului.

Compară: Conium, Spongia, Iodum, Asterias rubens, Argentum nitricum. Este recomandat ca laptele să fie evitat când se foloseşte Bromium. Hydrobromic acid: gât uscat şi încreţit; constricţie în faringe şi piept; valuri de căldură pe faţă şi gât; tinitus pulsatoriu cu iritabilitate accentuată (Houghton); vertij, palpitaţii; braţe grele; simte ca şi cum părţile componente (ale corpului) nu-i aparţin; pare să acţioneze în particular pe ganglionii cervicali inferiori, stimulează simpaticul promovând astfel vaso-constricţia; ameliorează durerea de cap, acufenele şi vertijul, mai ales în afecţiunile gastrice vaso-motorii.

Doză. Potenţa 1-3. Trebuie preparat proaspăt căci are tendinţa să se deterioreze rapid.

* termen învechit folosit pentru persoane, mai ales tinere, cu tendinţă la slăbiciune accentuată, hipertrofie ganglionară (în zona cervicală, axilară, inghinală), predispoziţie la tuberculoză.