În aval de Cheile Bicazului (Bicaz Chei, jud. Neamţ), în arealul munţilor Giurgeu - Hăşmaş, cca 336 ha de teren au fost declarate arie protejată în 2007 formând rezervaţia naturală Cheile Șugăului-Munticelu, sit Natura 2000, care conţine mai multe specii de plante şi animale şi tipuri de habitate naturale rare. Este şi o zonă carstică importantă, cu două peșteri frumoase: peștera Tunel (Șura Glodului) și peştera Munticelu (Ghiocelu). În partea sudică a Pietrei Glodului, o creastă accidentată de calcar, se înalţă vârful Turnul Mare (1.000 m) pe ai cărui pereţi a fost amenajat traseul de via ferrata Astragalus.

Proiect al Clubului Montan Român, traseul a fost realizat în 2015-2016 de Ticu Lăcătuşu, Radu Apetroaia şi Claudiu Lungu. Astragalus este cea mai lungă via ferrata din România cu 5 variante de diferite lungimi şi dificultăţi. Numele traseului vine de la Astragalus pseudopurpureus (cosaj bicăjean), o plantă endemică identificată aici pentru prima dată de către botanistul M.Guşuleac în 1933. Se estimează că în rezervaţie se găseşte peste 95% din populaţia mondială a speciei.

foto Marius

Traseul este ușor accesibil. Intrăm din şosea, DN12C Gheorgheni-Bicaz, în mica parcare de lângă podul peste Şugău, afluent al Bicazului (46°49’27.3″N 25°51’04.2″E). Poteca turistică începe printr-o poartă de lemn care marchează intrarea în rezervaţia Cheile Șugăului, pe malul stâng al apei. În faţa noastră, în dreapta, se înalţă Turnul Mare. În 5 minute ajungem la cabana Ecolog (715 m), sediul administrativ al ariei protejate. Contact: 0747478988, 0737759998, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Aici plătim 20 lei de persoană, taxa de acces pentru via ferrata (august 2021). În 10 minute de la cabană, după o limbă de grohotiş, ajungem la intrarea în traseul principal (nr 1, roşu), cel mai lung din cele 5 variante, 700 m (cca 450 m în urcare şi 250 m în coborâre), dificultate B/C cu scurte pasaje D (pe o scară de la A la E).

foto Marius

Ne echipăm şi intrăm pentru început pe o brână uşoară (A/B) cu direcţie ascendentă care înconjoară primul perete pe faţa dinspre Cheile Şugăului într-o diagonală de vegetaţie vizibilă de la cabană. Din loc în loc, pe perete găsim citate din diverşi autori de literatură... aşa, ca să mai treacă timpul... Pe măsură ce urcăm, acoperişul roşcat al cabanei rămâne ca o pată colorată ce se pierde în verdele pădurii iar zgomotul şoselei se estompează treptat.

foto Marius

Urmează o traversare ceva mai solicitantă (B/C) peste un perete înclinat la cca 80 grade spre muchia orientată către şosea (sud). Departe, în amonte, se ghicesc pereţii din cheile Bicazului iar vis-a-vis, peste drum, praful din cariera de calcar se ridică agale către cerul albastru... poate nu cel mai fericit fundal posibil dar ne concentrăm pe ceea ce este frumos deasupra noastră.

foto Marius

O scurtă regrupare la soare pe un colţ de stâncă, câteva momente de odihnă şi continuăm să urcăm susţinut o bucată de perete (B) cu ajutorul câtorva scoabe metalice apoi un horn, încă umbrit la orele dimineţii, cu ceva vegetaţie, care ne scoate, printr-o scurtă traversare către dreapta, printr-o zonă friabilă unde nu se recomandă staţionarea, spre creasta primului perete (pe care tocmai l-am ocolit).

foto Marius

Creasta e uşoară (A/B), cu vegetaţie, ne relaxăm la soare şi privim roată în jur. Urmează o scurtă traversare, uşor în coborâre, şi întâlnim varianta de retragere din perete care completează traseul nr 2, galben. Această porţiune, făcută în urcare-coborâre, e varianta cea mai uşoară din cele 5, traseul nr 4, verde, recomandat începătorilor.

foto Marius

În faţă se ridică al doilea perete care urcă susţinut către vârful Turnul Mare. Al doilea perete, cu acces pe varianta comună cu traseul 4 (verde), este traseul 3, violet.

foto Marius

Noi continuăm către al doilea perete cu un urcuş uşor pe o pantă domoală (A/B), parţial prin vegetaţie. La baza peretelui urmează o traversare (B), uşor ascendentă apoi mai susţinută pe o faţă înclinată unde, în lipsa prizelor evidente pentru picioare, ne bazăm pe aderenţa bocancilor.

foto Marius

Întâlnim intersecţia cu traseul alpin Phoenix (5B) şi curând intrăm pe o faţă aproape verticală (C/D), probabil pasajul cel mai solicitant dar şi spectaculos al traseului... mai greu însă de fotografiat :-) E nevoie de ceva forţă în braţe, echilibru şi siguranţă pe prizele modeste pentru picioare. Asigurările sunt dese în pasajele mai grele aşa că o eventuală cădere ar fi oprită repede. Este însă nevoie de atenţie la schimbarea carabinierelor pe segmentul următor al cablului şi trebuie să-ţi planifici asta fiind într-o poziţie sigură şi, cât de cât, comodă.

foto Marius

Urcuşul se domoleşte pe o mică brână, un loc bun de regrupare unde ne odihnim câteva minute, după care începem urcuşul final (B/C) către vârful Turnul Mare (1.000 m) unde ajungem, după un ultim efort, într-o mică şa flancată de pini. Cu pauzele de rigoare am făcut ceva mai puţin de 2 ore şi e momentul pentru o pauză mai lungă la soare şi o fotografie împreună.

foto Marius

Coborârea se face prin pădure şi un vâlcel înclinat, friabil pe alocuri, deasemenea asigurat (traseul nr 5, albastru, acces direct către vârf). Curând ajungem în poteca marcată (punct galben) şi putem reveni la cabană sau putem continua în amonte cu o drumeţie în circuitul Pietrei Glodului cu acces către cele două peşteri, Tunel și Munticelu. Ceva mai jos, mai aproape de cabană, la o răspântie de poteci, putem opta pentru un circuit mai scurt pe Piatra Şugăului (triunghi roşu) cu revenire la cabană sau pentru un drum către Culmea Munticelu (cruce albastră).

NB: gradele menţionate pentru segmentele traseului sunt aprecieri personale dar, cred, suficient de obiective :-) Pentru cei fără multă experienţă pe traseele de via ferrata şi/sau escaladă Astragalus poate fi abordat treptat:

  1. traseul nr 4 verde dus-întors
  2. traseul nr 5 albastru dus-întors (acces direct către vârf)
  3. traseul nr 2 galben (primul perete)
  4. traseul nr 3 violet (al doilea perete)
  5. traseul nr 1 roşu (ambii pereţi)

Informaţii suplimentare despre via ferrata: facebook.com/ViaFerrataCheileSugaului

Mai multe imagini (via ferrata şi Piatra Şugăului): photos.app.goo.gl/Fkk2STS4fBhoi8pr8

august 2021